Eurest Catalunya, empresa líder en el sector de la restauració col·lectiva que forma part de Compass Group, i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) han creat una càtedra per avaluar les polítiques sanitàries i educatives.

Eurest UIC Acord

La Càtedra d’Economia Pública: Avaluació de Polítiques Sanitàries i Educatives analitzarà aspectes com la nutrició i l’obesitat, amb l’objectiu d’estudiar l’efectivitat dels diferents programes dissenyats per aturar la pandèmia de sobrepès que afecta la societat actual.

La càtedra és un pas més en l’aposta d’Eurest Catalunya per la innovació i el compromís amb la salut de la població. Com explica la presidenta d’Eurest Catalunya, Eva Òdena: “Som experts en nutrició, i servim 17 milions de menjars a l’any en escoles, empreses, hospitals i centres assistencials a Catalunya. Estem compromesos amb la salut i la nutrició de la població, i volem contribuir a l’anàlisi de les polítiques públiques més eficients per aconseguir aquest objectiu”.

La càtedra està dirigida pel Dr. Toni Mora, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials i director de l’Escola de Doctorat de UIC Barcelona. El Dr. Mora ha dirigit en els últims anys la seva recerca en els àmbits de l’Economia de la Salut, l’Economia de l’Educació i l’Economia Regional i té publicacions en revistes internacionals de prestigi.

Mora explica: “La major part de la despesa pública a Catalunya es dedica a sanitat i educació, i l’accés i ús de microdades és clau per analitzar l’eficiència de les polítiques públiques”. Per això, en el marc de la càtedra s’establiran convenis de col·laboració amb diferents departaments de la Generalitat, així com amb l’Institut d’Estadística de Catalunya amb l’objectiu d’obtenir dades per avaluar diferents polítiques públiques.

La càtedra abordarà tres àrees principals de recerca: nutrició i obesitat; la incidència dels nivells educatius i l’avaluació de programes en l’educació, i l’ús dels recursos sanitaris.

Dins de la primera àrea, l’equip d’investigadors liderat pel Dr. Toni Mora avaluarà, per exemple, l’efecte de possibles campanyes de formació per a la reducció del consum de begudes ensucrades i snacks per part de població en edat infantil.

Com apunta Eva Òdena: “Els nostres nutricionistes treballen per oferir una dieta equilibrada als menjadors escolars, però estem convençuts que els programes d’educació i formació són molt importants, ja que a la sortida de l’escola poden optar per aliments més calòrics dels quals no convé abusar”.

Dins l’àmbit de l’educació, la càtedra també analitzarà la incidència de diferents programes educatius, com la introducció d’ordinadors portàtils a les aules de secundària o les beques universitàries en el rendiment acadèmic i l’abandonament de la població catalana.

Finalment, la càtedra també estudiarà l’ús de recursos sanitaris, i mesurarà aspectes com l’efecte del copagament farmacèutic en el consum de fàrmacs de la població catalana, segons nivells educatius, o la presència de malalties cròniques, així com el seguiment d’altres patologies.