El premi reconeix l’excel·lència en el camp de l’Economia de la Salut i ha recaigut en un article publicat a la revista Health Economics.

L’article premiat, titulat “Breakfast choice: An experiment combining a nutritional training workshop targeting adolescents and the promotion of unhealthy products”, es va publicar a la revista Health Economics. Els autors de l’article són el Dr. Toni Mora, vicerector de recerca de UIC Barcelona i director de l’Institut de Recerca en Avaluació i Polítiques Públiques, i Beatriz G. López-Valcárcel, professora de la Universitat de las Palmas de Gran Canària.

Es tracta de la tretzena edició d’aquest premi que convoca anualment l’Associació de l’Economia de la Salut (AES) i que premia el millor article en economia de la salut que s’ha publicat durant l’any anterior, impulsat amb la finalitat de donar visibilitat a la recerca científica en aquest camp.

A l’article es recollien els resultats d’un estudi realitzat en el marc de la Càtedra d’Economia Pública (impulsada amb el suport d’Eurest) en què s’analitzava la influència d’un taller d’educació nutricional a adolescents que promocionava el consum de menjar i begudes saludables. L’experiment es va dur a terme amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

Per fer l’estudi, es va realitzar una prova controlada per determinar els canvis en les tries de la beguda i del menjar (saludable o no saludable) a l’esmorzar, després d’haver fet un taller d’educació nutricional que van impartir els nutricionistes de l’Agència de Salut Pública. Alhora, es va avaluar de quina manera afecten les promocions de menjar no saludable (reaccions a ofertes 2×1 dels productes no saludables).

A grans trets, aquest treball pioner revela efectes heterogenis de la intervenció nutricional als centres escolars. Els efectes van ser diferents en l’elecció del menjar o de la beguda. Els estudiants van ser més resistents als consells referents a begudes ensucrades que als que fan referència al menjar no saludable, i van ser més sensibles a les promocions 2×1 dels productes no saludables, així com també a les eleccions que feien els amics de la classe.

Els membres del tribunal que han avaluat les candidatures presentades al premi convocat per l’AES han estat Laura Vallejo (Universitat de Las Palmas de Gran Canària) com a presidenta de la Junta Directiva d’AES; David Cantarero (Universitat de Cantàbria), com a vicepresident primer de la Junta Directiva d’AES; José María Abellán (Universitat de Múrcia);  Rosa Urbanos (Universitat Complutense de Madrid) i Pilar García (Erasmus Universitat de Rotterdam).